Så här gör vi snö

Egen snö från snökanoner

När snön inte kommer naturligt från himlen så producerar vi ”egen” snö med hjälp av snökanoner.

Man kan säga att 10 cm snökanonsnö motsvarar ca 80 cm natursnö. Snöproduktion är en hel vetenskap, men kortfattat kan man säga att det är tre viktiga faktorer som ska stämma för optimal snötillverkning: temperatur, luftfuktighet och vind

Idealiska väderförhållanden för snötillverkning

  • -5° till -15°C
  • < 80% luftfuktighet
  • svag vind

Hur går det till?

Snö tillverkas av vatten och luft. Vatten pumpas upp med ett tryck på ca 30 kg/cm2. Luft tillsätts med ett tryck på ca 8 kg/cm2. Luft och vatten blandas i ett munstycke som sedan skickar ut vattendropparna i luften och snökristaller bildas med hjälp av omgivande kyla. Ju högre över marken en snökanon är placerad, ju bättre avkylning och spridning av vattendropparna/snökristallerna.

Ju kallare väder desto bättre effekt kan man få ut av snökanonerna. T ex så producerar vi 3 ggr så mycket snö vid minus 10 grader som vid en temperatur runt 2-3 minus. Normalt startar de flesta skidanläggningarna sina snökanoner runt 4-5 minus, för att få en effektiv snöläggning.

Munstyckets storlek påverkar också snöläggningen. Normalt använder vi strl 20 när vi producerar snö i minus 2-4 grader, strl 40 vid minus 5-10 grader och strl 60 när det är över -10 grader. Ju kallare väder, desto större munstyckte och desto mer snö kan sprutas ut.

När startar vi snötillverkningen?

Att starta upp och stänga ner våra snökanonsystem tar ett antal timmar. Eftersom temperatur, luftfuktighet och vind är helt avgörande faktorer för effektiv snötillverkning gör vi noggranna observationer av flera olika prognoser (SMHI, YR med flera) innan vi beslutar oss för att starta snöproduktion. Vi drar inte igång våra snökanoner om vi inte bedömer att vi kan vara effektiva i produktionen, utifrån temperatur, luftfuktighet och vind.

Från mitten av oktober följer vi väderprognoserna väldigt noga för att se när vi eventuellt kan få kyla och rätt förhållanden, och därmed chans att producera snö. Det innebär också att våra erfarna snöläggare har god kunskap och erfarenheter att fatta rätt beslut.