Heliski/Topptur

Ett paradis för alla friåkare

Hemavan är ett av Sveriges bästa eller kanske till och med det absolut bästa friåkningsområdet i Sverige där höga toppar och sköna sluttningar finns inom några minuters gångavstånd från Hemavans skidsystem.

Heliski ett smidigt sätt att nå fantastiska åk

Oavsett om du är en erfaren skidåkare eller om du bara har stått på skidor vid ett par tillfällen så kan vi rekommendera dig att testa heliski. Heliskiing innebär oftast skidåkning på orörd snö på flera olika fjäll under en och samma dag. Kombinationen helikopter, toppkänsla och den sagolika skidåkningen ger den ultimata skidupplevelsen. Vi flyger på ett 10-tal toppar i Hemavan- och Tärnabyområdet från februari till slutet av maj. Helikoptern lyfter er upp på en eller flera toppar – alltid tillsammans med en erfaren guide. Skidor eller bräda, det väljer ni! Var vi åker just den dagen ni är med bestäms av vind och snöförhållandet.

Heliski med Trolltunet

Hur går det till med Heliski?

 • Anmäl er på 0046 (0)954-30500 eller e-post: info@hemavan.com
 • Anmälan är ej bindande
 • Berätta vilka dagar ni är på plats i området och ni kan åka.
 • Ett mobilnummer vi kan nå er på – vi kan ringa kvällen före eller tidigt på morgonen – vädret styr – här får ni information om samlingsplats.
 • Lavinryggsäck inkl. spade, sond och transceiver ingår.
 • Ni åker alltid med guide.
 • Min antal 5 p.
 • Tre toppar: pris 2 895 kr per person

Läs mer om Heliski på Trolltunets hemsida

Lågzons Heliski

3 åk med 400 meter fallhöjd i brant terräng och i skog (kan göras vid sämre väder) min. antal 11p

Toppturskidåkning med skidskolan

Våra duktiga och erfarna skidskolelärare tar dig med på  topptur.

Heldagstur: 755 SEK/person där ryggsäck och lavinutrustning ingår i priset. Minst 3 deltagare. (Turalternativ väljs efter väder och vind).
Halvdagstur: 545 SEK/person där ryggsäck och lavinutrustning ingår i priset. Minst 3 deltagare. (Turalternativ väljs efter väder och vind).
Privat topptursguidning: från 625 SEK/timme.

Har du några frågor eller funderingar, kontakta oss gärna via mail: skidskola@hemavantarnaby.com

Välkommen ut i snön med oss!

Toppturslördagar med Tärnaby Fjällhotell

Följ med på topptur! Väder och vind bestämmer topp och tur för dagen. Den här aktiviteten vänder sig till goda skidåkare som vill ut och tura med vägledning.

Du behöver utrustning med gåläge, lavinutrustning (transciever och spade) samt matsäck och ett förstärkningsplagg. Behöver du hyra? Förboka din utrustning på P3. Det finns både skidor och lavinutrustning att hyra eller köpa.

Tid
Varje lördag 8 februari – 2 maj 2020. Samling i P3 Skidshop kl 09.00.

Anmälan
Till P3 skidshop senast dagen före kl 16,00
Tel 0954-104 10 eller p3@tarnabyfjallhotell.com

Pris
1 495 kr person

Topptur med Trolltunet

Att färdas uppför fjället med stighudar under skidorna och belönas med ett åk utför är en underbar naturupplevelse. Enligt många den ultimata skidupplevelsen.

 • Du behöver skidutrustning för toppturer (finns att hyra vid skiduthyrningen i byn om du inte har egen)
 • Ingen tidigare erfarenhet behövs, vi introducerar er gärna till grunderna i toppturande
 • Vi bestämmer tur beroende på väder och vind
 • Anmälan är ej bindande men avboka gärna senast dagen innan
 • Turen tar 3-6 timmar
 • Lavinryggsäck inkl. spade, sond och transceiver ingår
 • 4-7 personer per grupp
 • Pris 910 kr per person

Boka via info@hemavan.com eller ring 0954-30500.

Läs mer på Trolltunets hemsida

 

Video: Friåkningstävlingen Ride The Cow

Ride The Cow går av stapeln i april varje år där både nybörjare och proffs tävlar och har skoj tillsammans i ett av Sveriges absolut bästa friåkningsområden.


Fjällsäker

Naturvårdsverket har skapat en hemsida för dig som färdas i de svenska fjällen vintertid. Här hittar du dagliga bedömningar av lavinfaran. För att göra prognoserna samlar de in observationer från fjällen, bedömningar av lokala experter och väderinformation. Sedan sammanställs det till rekommendationer på sidan lavinprognoser.se.

Använd prognoserna till att fatta säkrare beslut på fjället. Men kom ihåg att du själv ansvarar för var och när du åker, och därmed också för hur stora risker du utsätter dig för.

Till lavinprognoser.se

Lavininformation Hemavans skidområde

Hemavan Alpints skidpatrull har som mål att säkerställa en trygg och säker skidåkning inom på pistkartan markerad skidområdegräns. Om du har frågor v.g. kontakta skidpatrull eller liftvärd  för att ta del av daglig information om vilka åtgärder man genomfört/planerar genomföra samt en bedömning av aktuellt läge.

I terräng som ligger utanför de områden man når genom att glida från och tillbaka till en öppen lift/nedfart bedrivs ingen bekämpning. Hemavan Alpint bedriver vid behov bekämpning av lavinfara i lavinterräng som ligger inom skidområdesgräns och sker i första hand med sprängämne.Trots det kan man aldrig helt säkert säga att dessa sluttningar är säkra att åka i.

OBS! Det är aldrig lavinfara i våra öppna nedfarter och liftar. Här kan du åka och vara säker på att inte drabbas av laviner, oavsett lavinfaran i offpistterräng.

Som grund för lavininformationen ligger Naturvårdsverkets nationella Lavinprognoser. Vill du ha mer information om lavinläget utanför det område Hemavan Alpint bedriver sin verksamhet hänvisar vi till lavinprognoser.se

Punkterna nedan gäller vid all offpiståkning.

 • Var alltid sökbar! Ha alltid med dig lavinsäkerhetsutrustning (RECCO, Transceiver, Sond, Spade, Ballongsäck) samt att du är utbildad i och regelbundet övar kamraträddning.
 • Åk aldrig ensam
 • Stanna aldrig rakt under en sluttning, åk åt sidan.
 • Tänk på att du kan utlösa laviner över andra människor, åk aldrig ut på en brant sluttning om du har människor under.
 • Att någon åkt sluttningen innan innebär inte att den är säker.
 • Omarkerade hinder/faror förekommer i terrängen.
 • Vid en olycka kan det ta lång tid att få hjälp.
 • Rapportera alltid om ni ser lavinaktivitet eller själva utlöst en lavin.

Offpist

All skidåkning utanför märkta och preparerade nedfarter anses som offpist och sker på egen risk. Följ skyltarna, markeringarna och indikerad lavinfara och lavininformation. Alla som färdas i opreparerad terräng ska besitta god kunskap om bedömningen av lavinfara.

Lavinfara

Respektera indikerad lavinfara och försäkra dig om att du har den kunskap som krävs för att bege dig utanför markerade områden och för bedömningen av lavinfara. I terräng med mer än 20-30 graders lutning är risken ständigt närvarande, även om andra har åkt skidor i området.

Trygg offpiståkning med guide

Häng med våra guider på offpiståkning/friåkning. Vi åker på trygga ställen med duktiga guider. Har du några frågor eller funderingar, kontakta oss gärna på +46(0)70-894 76 28 eller via mail: skidskola@hemavantarnaby.com