Med känsla för snö 

Lössnö, nästan alla vill vi åt lössnö. Var ligger den bästa lössnön? Frågan ställs hela tiden av utförsåkare och skoteråkare.  Men det kan lura en fara i sluttningen vi vill åt. Det finns ett gäng personer i Hemavan Tärnaby som varje dag under hela vintern bedömer lavinfaran. Utbildade lavintekniker som ger sig ut på fjället och gräver.

Text och foto: Sam Hedman

Precis på de ställen dit snön blåser och lägger sig. Exakt där vill vi vara vi som älskar snö. På läsidan av en sluttning. Vid trädgräns i skogen eller högt upp på fjället. Lika fantastiskt fluffig som snön kan vara just där, lika förrädiskt kan det vara att åka utför just på den fjällsidan. För det mesta funkar det alldeles utmärkt och vi får till vinterns bästa åk. Lössnö upp till knäna eller mer. Det är bara att köra på.  Men sen finns det prognoser och information som säger att just nu ska man inte vara här. Temperatur, vind, snömängd och lutning är några av de faktorer som påverkar ifall snön ligger kvar på en sluttning eller vill glida iväg.

Johan af Ekenstam gräver klart snögropen för att kunna göra alla tester under dagens arbete. En lä-sluttning någonstans ute på fjället.

I Hemavan Tärnaby finns det lavintekniker som har lite mer koll på snö och laviner än alla andra. Dagligen rapporterar de in till Naturvårdsverket allt de ser och upplever. På hemsidan lavinprognoser.se kan sedan vem som helst ta del av informationen och läsa mer om den aktuella lavinfaran. Det finns en femgradig skala. Bra att lära sig vad siffrorna betyder om du ska ut i sluttningar bredvid preparerade backar och skoterspår.

Lavinteknikerna ser närmare på snön än någon annan av oss. De gräver snögropar och gör snöprofiler. De tittar på de olika snöskikte och känner på snön. De här experterna tar temperaturen på olika djup och ser på snökristaller i förstoringslupp. Med hjälp av snösåg, sonder och sågsnöre frigörs en snöpelare som belastas enligt ett visst mönster. På en svart metallskiva studerar de snöflingornas olika struktur och utseende. Enligt tabeller, olika tester och erfarenhet gör lavinteknikerna  tillsammans med andra experter en prognos utifrån det man sett och hört. Väder och vind, de håller hela tiden ett öga på väderprognoser. Allt detta håller man på med fram till i början på maj.

Lavinteknikerna jobbar på olika ställen i vårt område som heter Västra Vindelfjällen. Vissa dagar är de i Kobåset, andra efter Kungsleden eller Gemken. Det varierar också vilken höjd de gräver på. Ibland grävs snögropar vid trädgränsen och ibland högt upp på fjället och nere i skogen. Överallt där vind och väder har fört med sig snön. Mest ser man på lä-sidor där vi vill åka och ta del av den eftertraktade fluffiga lössnön. I bland är det kikarspaning efter lavinaktivitet på fjället från bil på Blå vägen och mot norska gränsen till Atoklimpen. Allt om snöns förändringar noteras och utvärderas.

Lavinteknikerna tillbringar nästan alla vinterns dagar ute, på skidor eller skoter.

Det ligger mycket träning och områdeskännedom bakom bedömningar och prognoser. Några tekniker är födda i området och uppvuxna på skidor.  Andra har varit i fjällen massor av år och är vana skidåkare och skoterförare.

Är du intresserad av offpiståkning och lössnöskoter. Gå då in på hemsidan www.lavinprognoser.se Här kan du lära dig mer och få information om just de dagar du tänker ge dig ut på äventyr i Hemavan Tärnaby fjällen. Området heter här Västra Vindelfjällen. Se till att du har med rätt utrustning och vet hur man använder den. Spade, sond och tranciever ska alltid med! Både om du kör skoter, åker skidor eller bräda. Lössnö är fantastiskt. En känsla som alla borde få uppleva. Kom bara ihåg att du åker lössnö på eget ansvar och att ju mer du lär dig om snö desto bättre känsla får du!