Kärlek vid första ögonkastet

En småländsk elektriker i Luleå och en redovisningsekonom från Stockholm hittade passionen i Storuman. Per Jannesson och Beatrice Norrman gick fjälledarlinjen i Storuman och förälskade sig i regionen – och varann.

Foto Erik Abel

– Här blir vi kvar länge, konstaterar toppentreprenörerna. Ja, nu ska de få fler att fatta tycke för fjällvärlden runt Tärnaby. Med sitt gemensamma företag Bergtrygg vill de guida både nybörjare och rutinerade äventyrare bärandes skidor eller vandringskängor.

Beatrice Sporrong och Per Jannesson

De valde själva att bosätta sig i Tärnaby när de flyttade hit 2018, och vill gärna utgå härifrån i sin guideverksamhet.

Här kan du göra det mesta, kliver du ut genom dörren är du halvvägs upp på fjället. Det är mjuka och fina berg, men ändå högalpint, säger Beatrice.

Hon har lagt många år på ekonomi med utgångspunkt i Stockholm, men älskade naturen och la all ledig tid på fjällresor och storbergsklättring utomlands.

– Jag var mer på fjället än i stan när jag inte jobbade så det kändes som ett bra alternativ att flytta upp. Det här området attraherar mig verkligen, det är så stort att det alltid finns något nytt att upptäcka.

På fjällledarlinjen i Storuman träffade hon Per, en smålänning som haft Luleå som bas som industrielektriker men som nu ville ta sin skidåkningspassion steget längre och ha det som jobb.

– När man bodde i Luleå var det mycket pendlande till fjällen. Nu jobbar jag fortfarande en del som elektriker men kan göra det härifrån och ha närheten till fjällen på ett annat sätt.

Och förhoppningsvis blir det mer och mer tid för företaget Bergtrygg.

– Ja, det är många utländska gäster som kommer och vill ha guidehjälp. Vi har samarbeten med hotell här uppe som kan ta hjälp av oss när gästerna vill ut.

Via Bergtrygg kan du också hyra säkerhetsutrustning som GPS, ABS-ryggsäck och lavinutrustning, en annars dyr investering för den som vill vara just bergtrygg men ändå inte investera tungt i prylar.

– Förhoppningsvis kan det leda till att fler går ut bättre utrustade på fjället. Även om vi gärna hyr ut prylarna så är det ju ett faktum att den bästa och lättaste säkerhetsutrustningen att ta med sig ut är kunskapen.

Fakta: Per Jannesson
Ålder: 39 år
Bor: Tärnaby
Intressen: Skidåkning, klättring, cykling
Gör: Fjälledare med egna företaget Bergtrygg tillsammans med Beatrice, elektriker med eget företag, pistör och lavintekniker.

Fakta: Beatrice Norrman
Ålder: 45 år
Bor: Tärnaby
Intressen: Klättring, fjällvandring, skidåkning, Naturfotograf
Gör: Fjälledare med egna företaget Bergtrygg tillsammans med Per, utbildad naturfotograf.
Smutronställe: ”Ryfjället, det första du ser när kommer in i Tärnaby och det mest visuella fjället i området. En klassisk topptur.”

Till Bertryggs hemsida