Kanske Sveriges bästa skogsskidåkning

Här finns sluttningar överallt. Gles björkskog, gläntor och snötyngda granar. Det är bara att välja. Själv känns det som jag hittar nya favoritställen med lössnöåkning hela tiden. När man är i skogen spelar det ingen roll om det är oväder på fjället. Den här vintern har snön legat mjuk och lös sedan november.

Text och foto: Sam Hedman

Skogsåkningen finns att hitta överallt. Den tar inte slut. Det finns flera dalgångar dit man tar sig lätt med bil. Skogsklädda fjällsluttningar ända ner till vägen. Kring Hemavan Tärnaby är det bara att ge sig ut och spana. Själv hittar jag nya sluttningar hela tiden. Med ett par skidor eller en bräda med stighudar är det bara att börja knata.

Någonting i naturen har gjort vår fjällnära skog lagom gles för att inte behöva trassla sig ner under knotiga träd

Inte heller fastna i risiga småsnår. Här finns massor med möjligheter. Sluttningar som liknar mer en japansk bergssida med gamla grova lövträd som stått i hundratals år. En del säger att det kan vara vedhuggning i gamla tider. Andra menar att lövmasken har tagit kål på ett stort antal björkar genom åren. Båda argumenten är nog rätt på en del ställen. Annars är det bara naturligt fin skog som är gjord för lössnöåkning.

Tittar man upp nere från bilvägen kan många av ställena se täta och ogenomträngliga ut. Men väl uppe och på väg utför är det fantastiskt hur skogen bara öppnar upp sig och leder ner tillbaka. Ofta med sista svängen vid bilen på parkeringsfickan. Få platser kräver anmarsch och plattåkning någon längre sträcka.

En vinter med lite snö på fjället eller dagar med dålig sikt och snöstorm är skogsskidåkningen ett förstklassigt alternativ. Vi är många lokala förmågor som upptäkt tjusningen och kan berätta mer. Är du ny i området kan det vara till stor hjälp med en guide. Vi har åkt fin lössnö i skogen sedan november i år och bara fortsätter nu inne i mars månad.

Skogssluttningarna är inte speciellt långa. Lutningen varierande och höjdskillnaden två till trehundra fallhöjdsmeter. En vända tar kanske ett par timmar. Har man nu spårat upp en gång är det lika bra att göra fler åk. Finns orken där så varför inte.

Som vanligt är det alltid läge för att hålla koll på snöns kvalitet och hållfasthet. Riktigt branta partier och konvexa ytor finns. Laviner kan gå vid trädgränsen och nere i skogen. Dumt att åka utan tranciever, spade och sond. Sen är det mycket roligare att ha kompisar med sig.

Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att vi har kanske Sveriges bästa skogsskidåkning kring Hemavan och Tärnaby

Ja, ja jag vet att det är partiskt så det bara skriker om det men ändå. Området är stort och det finns plats för alla. Olika lutning och tillgänglighet. Från skogen öster om Ryfjället till norska gränsen. Lägg sedan till alla dalgångar som Tängvattnet, mot Norra Fjällnäs och Boksjön, efter Blå vägen och bort mot Boxfjäll. Ta fram kartan på köksbordet och börja utforska. Vi som bor här har fortfarande många ospårade sluttningar kvar att hitta. Helt plötsligt hittar du en ny sluttning och kanske är det första gången någon åker utför i lössnö, just här.