Cykling i Hemavan Tärnaby

Kalla det fjällcykling om du vill: en landsväg som följs av skogsstigar som till slut leder dig upp på fjället. Hemavan Tärnaby tar dig varvet runt. Här finns cykling som passar både vana och ovana.

Med cykeln kombinerar du stor räckvidd med friheten under öppen himmel. Du känner naturens dofter, vädrets växlingar och hör ljuden från fåglar och djur.

Cykelguiden

I Cykelguiden hittar du 8 tips på kortare och längre cykelturer i Hemavan Tärnaby, både lätta och lite mer utmanande. Turerna följer befintliga vägar, stigar och leder.

TILL CYKELGUIDEN

Det här gäller för cykling i naturen

Regler för elcyklar i naturen

 

 

3 x tips på fina cykelturer

Här ger vi några tips för att inspirera att upptäcka mer av cyklingen i Hemavan Tärnaby. Det finns många olika typer av cykling att välja mellan men alla har det gemensamt att det är bra motion, miljövänligt och socialt. Välkommen att uppleva och att upptäcka fjälldalgångarna på en cykel!

Bägge turerna finns beskrivna i Cykelguiden

 

Bad och cykeltur med barn

I Tärnaby kan du ta Tärnaleden till badstranden i Solberg. Där finns en underbar sandstrand med långgrunt vatten som gör att vattnet snabbt blir varmt en solig dag.

Är du i Hemavan kan du ta Björkforsleden ner till bron som går över till Jofjället. Där kan du ta ett dopp i Umeälven men var beredd på att det är kallt i vattnet!

 

Turen finns beskriven i Cykelguiden

Mtbtur med puls längs Drottningleden

Turen går att göra som en rundtur där man cyklar delvis på väg och delvis på fjället. Drottningleden är vacker, stenig, trixig och bitvis brant och kräver en duktig cyklist för att helt bemästra. Men för alla oss andra går det bra att kliva av cykeln och styra den de partier som är trixiga. Tänk på att ta hänsyn till vandrare. Vid möte med renar, stig av cykeln och sätt dig tills de har passerat. Mer om möte med renar på fjället går att läsa här.

 

Turen finns beskriven i Cykelguiden

 

 

Till Rönäs med mtb

Turen börjar i Hemavan. Följ gång/ cykelvägen till Hemavan Gondol. Fortsätt västerut längs E12 en liten bit och sväng sedan vänster mot Rönäs. Fortsätt grusvägen ytterligare ca 14 km till Rönäs och ett av områdets mest populära utflyktsmål, Ruttjebäcken. Grusvägen slingrar sig vackert fram i dalgången och när du närmar dig Rönäs tronar det vackra Olfjellet upp sig framför dina ögon. 

Turen går att förlänga med Stabbforsrundan.

 

Cykeluthyrning

 

Hyr cykel på Cykel och Fiskecenter i Hemavan

  • Specialized Stumpjumper short travel 29”
    500 kr per dag

Boka via telefon +46 (0)954 – 40 05 11 eller e-post: Hemavan@cykelochfiskecenter.se’

 

Hyr cykel på Tärnaby Fjällhotell

 

  • Specialized Rockhopper Comp 27,5 – 2 st
  • Specialized Rockhopper Sport 29 – 1 st

375 kr för hel dag, 250 kr för 8:30-12 eller 12:30-16 eller 16:30-21. Hjälm ingår!

Bokas via telefon +46 (0)954-104 20 eler e-post: info@tarnabyfjallhotell.com

 

Klicka för att se film: