Hemavan Gondol & Vision 2025

Hemavan Gondol – Verklighet november 2017

Nu är det klart. Hemavan får en ny gondol/telemix till säsongen 2017/2018. Dessutom presenteras Vision 2025 där två nya expressliftar, en ny fjällrestaurang ett helt nytt skidområde, bostäder och andra stora planer finns med.

Hemavan är inne i en expansiv fas där man till säsongen 15/16 investerade 33 MSEK i ett nytt snösystem, ny belysning och en ny arkitektritad topprestaurang. Nu är det klart med ytterligare en investering som blir den största någonsin för Hemavans skidområde. En ny toppmodern gondolbana/telemix byggs, där investeringen omfattar cirka 70 MSEK och blir en milstolpe för Hemavans utveckling. Invigning sker helgen 30 nov – 3 dec 2017.

 – Det här är en investering som ligger helt i linje med Hemavan Alpint´s ambition om att utveckla den alpina produkten och öka Hemavans attraktionskraft ytterligare. Gondolbanan/telemixen är efterlängtad och kommer innebära en betydligt bättre gästupplevelse för områdets gäster. Den nya liften kommer även stärka Hemavans position som norra Sveriges ledande skidort. Detta säger Thomas Ringbrant VD för Hemavan Alpint AB.

Bygget startade under våren 2017 och gondolen/telemixen kommer ersätta den befintliga liften, Norrliften. Den nya liften är en så kallad kopplingsbar telemix vilket innebär att både gondoler som rymmer åtta personer och 6-sätes soffor kommer att sitta på vajern. Gondolen/telemixen är driftsäker och tål vind och kyla på ett bättre sätt än den befintliga liften.

– Färden upp till toppen kommer numera bli en upplevelse i sig. Nu kan våra gäster vila benen samtidigt som de kan njuta av milsvid utsikt över våra riktiga fjäll. Den nya liften kommer även innebära en bättre produkt året om då fjällvandrare och cyklister enkelt kan ta sig upp på fjället under sommarmånaderna. Den nya liften kommer även öppna upp för nya grupper att ta sig upp på fjället. Det går att köra in en barnvagn eller rullstol i någon av gondolerna och på så sätt ta sig upp för att njuta av den vackra utsikten. Detta säger Pontus Lindh, Marknadschef på Hemavan Alpint.

Fakta Hemavan Gondol

Scrolla till höger för att se hela tabellen
Byggstart Maj 2017
Invigningshelg 30 nov – 3 dec
Tillverkare Leitner
Kapacitet 2544 personer/timme
Längd 1520 m
Fallhöjd 326,5 m
Restid till toppen 5 min
Hemavan Gondol rymmer 17 gondoler som rymmer åtta personer samt 51 soffor som rymmer sex personer.
Direct drive-system (synkron elmotor utan växellåda) gör stolliften bullerfri och använder cirka 8 % mindre el.
Hemavan Gondol blir Sveriges nordligaste gondol/telemix och den första i Lappland/Västerbotten.

Hemavan – Vision 2025

Samtidigt som det står klart med en ny gondol/telemix presenteras fler stora planer i Hemavans nya ”Vision 2025”. Däribland två nya expressliftar, en ny fjällrestaurang ett helt nytt skidområde och nya bostäder.

Styrelseordförande Christian Björklöf säger så här om Hemavan Gondol och planerna som finns för Hemavans fortsatta utveckling:

– Både ägaren och vi i styrelsen har redan från första början sett stor potential i Hemavan och därför känns det väldigt bra att vi äntligen kan påbörja vår långsiktiga plan vi har för Hemavans skidområde. Vision 2025 (se nedan) har tagits fram tillsammans med ledningen på Hemavan Alpint samt ett antal starka aktörer på orten. Fjällen och skidåkningen som finns i Hemavan hör till de bästa i Norden, nu vill vi att liftar, boende och restauranger höjs till samma nivå.

Klicka här för detaljerad pdf

1. Ny Gondol/Telemix

I november 2017 invigs Hemavans nya gondol/telemix. Den nya liften är en så kallad kopplingsbar telemix vilket innebär en mix av både gondoler och 6-sätes soffor. Hemavan Gondol ersätter den befintliga Norrliften i Hemavans västra skidområde och kommer göra resan till toppen både bekvämare och snabbare samt öka kapaciteten i Hemavan.

 

 

2. Nytt skidområde & expresslift (6-stolslift) expresslift-skidomrade_beskuren

En ny expresslift samt nya nedfarter är planerade väster om nya gondolen. Det nya skidområdet kommer att kopplas samman med befintliga nedfarter och innebära ännu mer skidåkning. I anslutning till det nya skidområdet finns även plats för boende och servicebyggnader.

3. Ski Lodge Hemavan illustration

Ski Lodge Hemavan fortsätter sin satsning i Hemavans västra del där fler hus i amerikansk-ski-lodge-stil byggs. Husen är placerade med bästa tänkbara läge i direkt anslutning till Hemavans nya gondol. Mer information om Hemavan Ski Lodge hittar du på deras Facebooksida.

5. Ny barnlift i Lämmellandet

Lenny Lämmel är ett känt ansikte i Hemavan Tärnaby. Han har tre barnområden, en egen klubb och ett aktivitetsprogram som sträcker sig hela vintern. Nu planerar Lenny Lämmel att bygga en ny lift/transportband i sitt alldeles egna Lämmelland. Bekvämare skidåkning för alla Lennys vänner med andra ord!

6. Lennys skicross

Att Lenny lämmel tycker det är kul med skidåkning det har vi vetat sedan länge. Men att han är en hejare på skicross visste kanske inte alla? Till vintern 16/17 får Lenny Lämmel äntligen en egen skicrossbana med startgrind, velodromkurvor och hopp.

7. Lennys SnowPark

Hopp och rails tycker Lenny Lämmel är kul. Så kul att han redan till denna vinter bygger en egen SnowPark. Placeringen blir i Lämmellandet och kommer innehålla både hopp och rails. Dessutom blir det Lennys jibbskola för alla som vill jibba med Lenny i vinter!

8. Folkes Fjällcafé blir Fjällrestaurang folkes-fjallrestaurang

Med sitt läge vid Kungsliftens dalstation har Folkes Fjällcafé blivit ett populärt besöksmål för fikasugna skidåkare. Nu planeras en ny större restaurang med komplett kök och riktiga toaletter. På den nya uteplatsen kan man fortsätta njuta av en matbit, solen och utsikten från Hemavans kanske soligaste veranda!

9. Ny expresslift (6-stolslift) expresslift-skidomrade_beskuren

Centrumliften byts ut till en ny expresslift. Den nya liften kommer göra resan till toppen både bekvämare och snabbare samt öka kapaciteten i Hemavan ytterligare.

 

 

10. Hemavan Snowpark hemavan_park_02a

Redan till vintern 16/17 sker förbättringar i Hemavan Snowpark. Ny belysning kommer ge en bättre upplevelse främst under försäsongens och midvinterns mörkare dagar. Det kommer även erbjudas ännu mer kvällsåkning då Centrumliften är öppen till klockan 21:00 på fredagar under försäsongen. Ytterligare förbättringar är planerade kommande år.

11. Fjällparken Lägenheter fjallparken-lagenheter

Har du någon gång drömt om en hiss från sängen till skidbacken? Nu kan den drömmen förverkligas då Fjällparkens två översta våningar (våning 9-10) har byggts om till en exklusiv lägenhet med plats för 15 personer. Lägenheten bjuder på en lyxig interiör, en magisk utsikt och hiss från lägenheten direkt ut i skidsystemet! Bokningsbar redan vinter/vår 2017!

13. Fjällkedjan Knapplift fjallkedjan-knapplift

Fjällkedjan AB, som på senare tid byggt både skotergarage, lägenheter och stugor samt Fjällforsen camping, har som ambition att bygga ytterligare 20-30 enheter per år i tio år till. Dessutom planerar Fjällkedjan att bygga en ny skidlift inom området för att på så sätt erbjuda stugägarna ski-in-ski-out.

14. Bayhill växer

Bayhill Center invigdes sommaren 2013 och har sedan dess erbjudit shopping på hög nivå. Nu byggs gallerian ut med ytterligare cirka 300 kvadratmeter i sydlig riktning vilket ger mer utrymme för ICA-butiken, Sportringen och Systembolaget. Dessutom kommer Lennys Lekland flytta in i byggnaden vilket ger extra mycket glädje till våra yngsta besökare!

15. Wärdshuset växer

Hemavans Wärdshus planerar stora investeringar kommande år. I etapp ett investeras uppemot fem miljoner kronor i anläggningens stugor och lägenheter. Ombyggnationerna i etapp ett ska stå klart till säsongsstarten i november 2016. I nästa etapp planeras att utöka antalet bäddar eftersom det fortfarande råder brist på boende i Hemavan under högsäsong. Nya tomter har styckats av för att ge möjlighet att bygga ut fler bäddar.

För mer information kontakta:

Thomas Ringbrant, VD Hemavan Alpint AB
Tel:070-392 36 62
E-post: thomas.ringbrant@hemavantarnaby.com

Christian Björklöf, Styrelseordförande Hemavan Alpint AB
Tel: 072-508 67 60
E-post: christian.bjorklof@pcrettig.com

Pontus Lindh, Marknadschef Hemavan Alpint AB
Tel: 070-894 76 60
E-post: pontus.lindh@hemavantarnaby.com